Hidrolik Kireç Enjeksiyon İşlemleri Restorasyon Çalışmaları

Hidrolik kireç enjeksiyon sistemleri, tarihi eser statüsündeki binaların mimari özelliklerinin korunarak restore edilmesi kullanılan bir yöntemdir. Bu restorasyon sırasında binanın taştan veya tuğla kullanılarak yapılan duvarlarının güçlendirilebilmesi amacı ile kullanılan bu sistem aslında tarih boyunca bilinen en eski ve etkili harç olarak tanınmaktadır.

Hidrolik kireç enjeksiyon sistemleri olarak adlandırılan bu yöntem, dünyanın en eski medeniyetleri olan Babil, Mısır, Fenike, Pers ve Hitit medeniyetleri tarafından inşa edilen binalarda da kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan harçlarda olduğu gibi asbest veya çimento gibi maddeleri kesinlikle içermeyen bu hidrolik harç, binaların zamanla zayıflayan duvarlarını güçlendirmek için başarılı bir etki sunmaktadır. Bu harç, kirecin yanı sıra mikronize karbonatlar içermektedir.

Bu Sistemin Özellikleri Nelerdir?

Bilindiği üzere uzun süre kullanılan binalar zaman içerisinde sert hava koşulları, yağmur, kar, şiddetli esen rüzgarlar veya depremler gibi etmenler ile zayıflar. Bu binaların duvarlarının örülmesi sırasında kullanılan harç, zamanla etkisini yitirir. Hatta binaların duvarlarında uzun vadede çatlaklar meydana gelebilir. Hazırlanan bu hidrolik harç, binanın duvarları arasında oluşan bu çatlakları kapatmada ve binanın duvarını oluşturan ögelerin arasında zamanla oluşan boşlukları doldurmada profesyonel bir çözüm oluşturmaktadır.

  • Hidrolik kireç enjeksiyon sistemleri, asbest gibi insan sağlığına zararlı olan maddeleri içermediği için doğa ve çevre ile uyumludur.
  • Üstelik tarihi bir miras olarak kabul edilen eski yapıların korunmasında, gelecek nesillere aktarılmasında etkin bir role sahiptir.
  • Zira bu harcın kullanılması ile restore edilen binalar, inşa edildikleri dönemin tüm niteliklerini taşımaya devam etmekte ve varlıklarını görkemli biçimde sürdürmektedir.
Hidrolik Kireç Enjeksiyon

Hidrolik Kireç Enjeksiyon Sistemleri

Hangi Tür Binalarda Kullanılmaktadır?

Tarihi binalar söz konusu olduğuna akıllara ilk olarak kargir binalar gelmektedir. Bu binalar beton, tuğla ve taştan inşa edilir. Günümüzdeki binalarda olduğu gibi güçlü taşıyıcı kolonları ve temelleri olmayan bu binalar, zaman içerisinde eskiyerek çökme noktasına gelebilirler.

Bu durum hem kültürel mirasın kaybolmasına hem de bu binaların etraflarında bulunan kimselerin tehlike altında olmasına neden olur. Bu tür binaları güçlendirmek ve yıkılmaktan korumak için uygulanacak tek yöntem, hidrolik kireç enjeksiyon sistemleri yöntemidir.

Özenle hazırlanan bu harç, binanın duvarlarına, çatlayan, yıpranan bölümlerine ve tuğlaların aralarına sürülür. Bu sayede duvarlar güçlenerek, bina eskisinden daha sağlıklı bir halde varlığını sürdürür.

Hidrolik kireç enjeksiyon sistemleri kargir yapıların duvarlarında olduğu kadar kubbe kısımlarının da güçlendirilmesinde kullanılmaktadır. Hatta kubbe ve duvarlarda oluşan çok büyük çatlaklar ve yıpranmalar varsa dahi bu boşluklar, hidrolik kireç ile rahatlıkla doldurulabilir. Bu yöntem duvarlara sağlam bir temel oluşturmak ve binanın tam anlamı ile güçlendirilmesi için kullanılan yegane yöntemdir.

Yöntemin Tarihten Günümüze Kullanımı Nasıldır?

Hidrolik kireç enjeksiyon sistemleri un tarihteki ilk kullanımına Roma medeniyeti zamanında rastlanmaktadır. Günümüzde aradan yüzyıllar geçmesine rağmen Romalılardan kalan tarihi binaların kalıntılarına rastlamaktayız. Bu kalıntılar üzerinde yapılan incelemeler sonrasında, bu harcın o dönemlerden bu yana kullanıldığını biliniyor.

Su içerisinde sertleşme özelliğine sahip olan hidrolik enjeksiyon, Türk tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Hatta Türkler bu yöntemi biraz daha geliştirerek içerisine yumurta akı karıştırmış ve böylelikle zamana meydan okuyacak binaların inşasını gerçekleştirmiştir.

Çeşitli tarihi binalarda yapılan incelemelerde ve tarihi kaynaklarda yumurta akı dışında yumurtanın kabuğu, incir sütü ve incir yaprağı, hayvan tüyleri gibi malzemeler ile bu harcın daha da güçlendirildiğine tanıklık ediliyor. Dolayısıyla bu şekilde oluşturulan binaların restorasyonunda, aslına uygun olarak hidrolik kireç enjeksiyon yönteminin kullanılması tesadüf değildir. Profesyonel bir uygulama olan bu yöntem ile binalar varlıklarını daha uzun yıllar sürdürecektir.

Delta Yapı bünyesinde de sizlere eşsiz kaliteli ve yılların tecrübesiyle sunulan bu hidrolik kireç uygulama ile tarihi eserlerin güçlendirme ve restorasyon çalışmaları oldukça yüksek başarı elde etmekteyiz. Sizler de alanında uzman kadro yapısı ve expert kişiler tarafından yürütülen bu çalışmalardan faydalanmak istiyorsanız. Bizimle iletişime geçiniz. Polimer sistemler hakkında bilgi almak için linke tıklayınız. https://www.epoksienjeksiyon.com/poliuretan-enjeksiyon-sistemleri/