Yapısal Çatlakların Epoksi İle Onarımı

Hayattaki bazı şeyler kaçınılmazdır. Beton çatlaklar bu kaçınılmaz lardan birisidir!

Beton çatlamalarında tipik nedenler:

  • Kuruma sırasında büzülmeler;
  • Termal kasılma veya genişleme;
  • Oturma;
  • Uygun kontrol bağlantılarının olmaması;
  • Aşırı yük koşulları nedeniyle uluşan eğilme, gerilme veya kesme çatlakları;
  • Hareketin kısıtlanması

Potansiyel olarak etkili onarım prosedürlerinden biri de epoksiyi çatlaklara basınç altında enjekte edilmesidir. Enjeksiyon prosedürü, çatlak yerine bağlı olarak değişecektir. Yatay, dikey ve baş üstü çatlak (lar), birbirinden farklı yaklaşımlar gerektirir. kullanılan yaklaşımın seçiminde, çatlağ yüzeyine erişebilirlik ve çatlağın boyutu dikkate alınmalıdır.

Çatlaklar bir beton elemanın bir veya her iki tarafından enjekte edilebilir. Erişim sadece bir tarafla sınırlıysa, çatlak içine epoksinin tam penetrasyonu sağlamak amaçıyla, kurulum prosedürleri, epoksi viskozitesi, enjeksiyon ekipmanı, enjeksiyon basıncı ve port aralığı varyasyonları içerebilir.

İşin özel ihtiyaçlarına bağlı olarak, epoksi enjeksiyon ile tamir edilen çatlaklarda, beton yapısal bütünlüğünü geri alır ve 0.05 mm genişliğinden büyük beton çatlaklarında nem penetrasyonunu azalır. Beton çatlak onarımına başlamadan önce, hasarın nedeni değerlendirip ve düzeltilmelidir. Eğer çatlak müteakip harekete maruz kalıyorsa, epoksi onarımı geçerli olmayabilir.

Bu Tamirin Amacı Nedir?

epoksi-catlak

epoksi-catlak

Bu tür bir onarım için birincil amaç yapısal bütünlüğü geri yükleme ve nem nüfuzunu karşılamaktır.

  • Bu Yöntemi Ne Zaman Kullanırım?

Enjeksiyon tipik olarak yatay, dikey ve baş ustu çatlaklarında genel tamir yöntemleriyle nüfuz edilemediği çatlaklarda kullanılır.

Epoksi enjeksiyonu ile çatlak onarımı yapmadan önce, çatlağın sebebi ve yapısal onarım ihtiyacı

belirlenmelidir. Çatlak yapının yapısal bütünlüğü tehlikeye atmazsa, poliüretan veya diğer yapısal olmayan malzemeler ile enjeksiyon uygun bir seçim oluçaktır. Çatlak onarımı için eğer yapısal bir onarım gerekiyorsa epoksi enjeksiyon ile devam etmeden önce bu onarımlar yapılmalıdır.

Eğer çatlak nemli ve kurutulamazsa, nem için epoksi toleranslı düşünülmelidir. Çelik korozyon nedeniyle oluşan çatlaklar epoksi enjeksiyon ile tamir edilmemelidir çünkü korozyon yeni çatlaklar oluşmasına neden olacaktır.

  • Yüzeyi Nasıl Hazırlayacağım?

Çatlağın yüzey alanını her iki tarafta yaklaşık (13 mm) genişliğinde temizleyin. Bu kullanılan malzemelerin (Paker) düzgün bir şekilde betona bağlanacağından emin olmak için yapılır. Tel fırça kullanılması tavsiye edilir çünkü elektirik taşlar çatlakları istenmeyen tozlarla doldurabilir.

epoksi-catlak-onarimi-islemi

epoksi-catlak-onarimi-islemi

Kirleticiler de yüksek basınçlı su, yüksek basınçlı hava veya elektrik süpürgeleri kullanarak temizlenebilir. Çatlakları temizlemek için su kullanıyorsa, kurutma işlemini hızlandırmak için ısıtılmış hava kullanılabilir. Aksi takdirde, neme duyarlı epoksilerin enjekte edilmesiden önce doğal kurutmanın gerçekleşmesi için yeterli zaman vermemiz gerekiyor.

  • Doğru Malzemeyi Nasıl Seçerim?

Epoksinin uygun viskozitesi çatlak boyutu, beton bölümün kalınlığı ve enjeksiyon erişimine bağlıdır. 0,3 (mm) veya daha küçük çatlak genişlikleri için bir Düşük viskoziteli epoksi (500 cps veya daha az). Daha geniş çatlaklar veya enjeksiyona erişimin bir tarafa sınırlanması durumlarda, viskozitesi orta veya yüksek malzeme uygun olabilir.

epoksi-catlak-onarimi

epoksi-catlak-onarimi

ASTM C 881, “Epoksi-Reçine için Standart Şartnamesi, ” epoksilerin sınıfını seçme kriterleri :

305 (mm) daha büyük beton bölümler için çalışma süresinin artırılması ve çatlak küçüldükçe viskozitenin azalması gerekebilir.

Epoksi seçimi için ASTM C 881 tablosunda kullanılan kriterlere ek olarak, aşağıdaki ürün özellikleri de dikkate alınmalıdır:

  • Elastisite modülü (sertlik);
  • Çalışma ömrü;
  • Nem toleransı;
  • Renk Ve
  • Basınç, eğilme ve çekme mukavemeti.

 

Onarım Prosedürü 

  • Portların Kurulumu.

Giriş portlarını sadece uygun yüzey hazırlığı sonrasında kurulması gerekir.

Enjeksiyon için iki tip giriş portu mevcuttur:

  • Yüzeye paker;
  • mekanik paker.

Pakerler epoksini çatlak içine basınç altında transferini sağlayan cihazdır.Pakerler genellikle 40 (mm) aralığında kurulur, daha geniş çatlaklarda veya kalın beton elemanlarında bu mesafe artabilir. Beton yüzeyine monte edilmiş portlar normalde çatlakların çoğu için yeterli, ancak çatlaklar bloke olduğunda mekanik pakerler kullanılır.

  •  Yüzey Sızdırmazlığı

Yüzey pakerleri ve açıkta kalan çatlakları mühürlerek (epoxy yapıştırıcıyla ve …) epoxy reçinesini çatlaklara başarıyla nüfuz etmesini sağlıyoruz.

  • Epoxy Enjeksiyonu

Başarılı bir epoksi enjeksiyonu için epoksi bileşenlerin karıştırılmasında üreticinin gereksinimlerini dikkate alınmalıdır.

Enjeksiyonu başlatmadan önce, pakerlerin düzgün bir şekilde yapıştırıldığından ve enjeksiyon basınçları altında kopmamasından emin olmamız gerekir.

Enjeksiyonu çatlağın en geniş bölümünden başlar (Bu alanları daha önce bulunup ve işaretlenir). Dikey çatlaklar genellikle yukardan aşağa enjekte edilir. Reddetmeye kadar enjeksiyona devam edilir. Port’dan epoxy sızmaya başlarsa, portun kapağı enjekte edilir ve daha uzak bir port’dan enjeksiyon işlemi devam eder. Çok dar çatlaklar bazen enjeksiyon için uygun değildir bu durumlarda, epoksi yüksek basınçla enjekte edilir (yaklaşık 5 dakika boyunca 200 psi [1.3 MPa]). Ayrıca daha yakın port aralığı düşünülebilir.

epoksi-veri-tablosu

epoksi-veri-tablosu

  • Pakerlerin Çıkarılması

Enjeksiyon işleminin tamamlanması üzere, taşlama ile portlar çıkarılır. Eğer görünüm müşteri için sakıncalı değilse, pakerler yerinde bırakılabilir.

Onarımı Nasıl Kontrol Edilmeli?

Enjeksiyonun başarılı olmasını anlamak için, karöt nemune testi veya tahribatsız değerlendirme (NDE) yapılabilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.